Studiemiddag dyslexie in Goes

maandag 2 oktober 2017

Op woensdag 22 november zal er een studiemiddag dyslexie plaatsvinden in Goes, Evertsenstraat 100. De middag duurt van 14.30 uur tot 16.30 uur.

De inhoud van het programma:

Wat is dyslexie?

De nieuwste ontwikkelingen komen aanbod. Op 9 februari 2017 kopte het AD dat dyslexie veroorzaakt wordt door slecht onderwijs.. Is dit één van de oorzaken? Wat is dyslexie nu precies? En wat te doen bij leerlingen die zich ondanks intensieve begeleiding niet verder ontwikkelen op het gebied van lezen en spellen; blijven oefenen of doorgaan?

De wettelijke kaders

Het begrip dyslexie kan op verschillende manier gedefinieerd worden (DSM V, PDDB en SDN). Wat zijn de verschillen? En wanneer komt een leerling met een taalontwikkelings- of gedragsstoornis in aanmerking voor vergoede behandeling? Er lijkt een categorie leerlingen te zijn die tussen wal en schip vallen.

Dyslexie en software op school

Een aantal leerlingen blijven nadat ze uitbehandeld zijn over de gehele linie zwak presteren. Die leerlingen zouden baat kunnen hebben bij het gebruik van software in de klas. In het huidige digitale tijdperk is veel mogelijk op een tablet/Ipad of mobiele telefoon. Welke software kan worden ingezet bij dyslectische leerlingen? En wat zijn onze ervaringen?

Praktische tips voor in de klas

De benaderingswijze van de leerkracht is essentieel voor de ontwikkelingsmogelijkheden van elke leerling. Hoe behoudt of vergroot de leerkracht de motivatie tot leren als de lees- en spellingsproblemen ernstig en hardnekkig zijn? En hoe kunnen leerkrachten de ouderbetrokkenheid vergroten?

Voor de flyer van de bijeenkomst, klik hier.

Terug naar overzicht