E-Health binnen Praktijk Van Waterschoot

maandag 28 augustus 2017

Binnen Praktijk Van Waterschoot wordt gewerkt met eHealth, ofwel zorg via internet. Binnen de praktijk vinden wij het belangrijk om het behandelaanbod te blijven vernieuwen en aanpassen. Daarbij hoort ook eHealth.

Er is onderzoek gedaan naar de implementatie van het eHealth programma Therapieland. Dit programma wordt al regelmatig gebruikt, maar kan nog meer worden benut. Therapieland is een online computertoepassing met behandelprogramma’s die uitleg gegeven over de klachten van een cliënt. Cliënten kunnen opdrachten maken en informatieve filmpjes bekijken. Tijdens het onderzoek zijn behandelaars van de praktijk geïnterviewd over hun ervaringen en verwachtingen met betrekking tot het eHealth programma.

Het is een nieuw systeem dat tijd en aandacht vraagt om in de behandeling op te nemen. Behandelaars ervaren het eHealth programma als een positieve aanvulling en verwachten dat eHealth in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Uit de interviews met behandelaars kwamen de volgende aspecten naar voren:

-          eHealth is altijd te bereiken voor cliënten.

-          eHealth kan bij verschillende onderdelen van een behandeling bijdragen zoals bij huiswerkopdrachten en psycho-educatie.

-          eHealth kan in meerdere fases van een behandeltraject worden ingezet, dat kan ook al tijdens de wachttijd en na het afsluiten van een behandeling als terugvalpreventie.

-          eHealth is flexibel, het kan op verschillende manieren tijdens een behandeltraject worden gebruikt, zowel naast behandelsessie als tijdens behandelsessies.

-          Communiceren via Therapieland is gemakkelijk via de berichtenfunctie.

 

Milou van Beijsterveldt,

Onlangs afgestudeerde, Toegepaste Psycholoog.

Terug naar overzicht